MULTIPLE CHOICE QUESTION (PEDAGOGY )

TECHNO PEDAGOGIC CONTENT KNOWLEDGE ANALYSIS -SOCIAL SCIENCE
1.Which among the following is a models of teaching?
     a.concept attainment model b.child oriented model
     c.herbartian model d.none of these
                              ans:concept attainment model
2.Teaching models are----------?
      a.instructional method b.instructional strategy
      c.instructional materials d.instructional design
                            ans:instructional design
3.Concept attainment model belongs to--------family of models of teaching?
a.social interaction family b.information processing family
        c. Personal family d. Behavioural family
                      ans:behavioural family
4. What is blog?
a.weblock b.weblink
c.weblog d.website
       ans:weblog
5.Networking of libraries through electronic media is known as?
        a. Inflibnet b.internet
        c.libinset d.HTML
                ans:inflibnet
6.Which are three essential areas of techno pedagogy?
       a. content, pedagogy, technology b.practice, content, transaction
       c.pedagogy, curriculum, training d.all of above
                    ans:content, pedagogy, technology
7.CAI stands for?
      a.computer analysed instruction b.computer assisted instruction
      c.computer assisted interview d.computer analysed interview
               ans:computer assisted instruction
8.TPCK approach was first used by---------?
     a. Suchman b.kohler
    c.skinner d.piaget
        ans:suchman
9.Linear programming is also known as -------?
     a.intrinsic approach b.concentric approach
    c.spiral approach d.none of these
            ans:spiral approach
10.model of teaching was firstly identified and described by?
         a.Ausubel and bruce joyce b.Skinner and bruce joyce
         c.Brucejoyce and marshaweil d.john dewey and Ausubell
                       ans:Bruce joyce and marshweil
11.Advance organized model is related with?
              a. Piaget b.Ausubell
              c.skinner d.Bruner
                     ans:Ausubell
12. Which among the following is a phase of group investigation model?
          a.students encounter the b.datagathering
          puzzling situation planned or unplanned
           c.present action of learning task or d.all of these
            material ans:students encounter the puzzling situation planned or unplanned
13.Advance organised model is related with?
        a.Ausubell theory of b.discovery of learning
           meaningfull verbal learning d. none of these
          c.social constructivism ans:Ausubell theory of meaning full verbal learning
14.Who is known as the propagator of branching programming style?
        a.skinner b. Kurt lewin
        c.ausubell d.norman a crowder
                 ans: norman a crowder
15.Which among the following related with programmed learning?
       a.principles of integration b.principles of child centeredness
       c.principles of active responding d.none of these
                       ans:none of these
16.skinner is known as the propagator of -------?
       a.TPCK b.branched programme
       c.linear programme d.advance organizer
                ans:linear programme
17.Expand CMI?
      a.computer mediated instruction b.computer managed instruction
      c.computer management instruction d.none of these
                   ans:computer managed instruction
18.Which among the following is related with CAI?
        a.games b.lesson plan
        c.activity d.all of the above
            ans:games
19.Which among the following is a phase of concept attainment model?
       a.analysis of thinking strategies b.strengthening cognitive organization
       c.explore creation to the situation d.none of these
                  ans:analysis of thinking strategies
20.Which among the following is a part of models of teaching?
         a.concept b.previous knowledge
         c.support system d.all of above
                    ans:support system
21.M learning stands for?
         a.manipulated learning b.mobilization learning
         c.mobile learning d.management learning
                ans:mobile learning
22.The most appropriate teaching model to teach controversial issues which is focused on?
         a.concept attainment model b.group investigation model
         c.advance organizer d.jurisprudential model
                   ans:group investigation model
23.Syntax is related with---------?
        a.lesson plan b.content analysis
        c.models of teaching d.tpck
              ans:models of teaching
24.Spiral approach is otherwise known as?
          a.intrinsic approach b.concentric approach
          c.linear programming d.none of these
                    ans:linear programming
25.Expand tpck?
     a.technological pedagogical content knowledge b.techno pedagogic content
                                                                                                Knowledge analysis
    c. technology and pedagogical content knowledge d.none of these
                  ans:technopedagogic content knowledge analysis
26.Structural and hierarchical arrangement of concept describes in?
          a.concept attainment model b.advance organizer model
          c.cognitive apprenticeship model d.group investigation model
                    ans:advance organizer model
27.Advance organizer is in which family?
         a. Personal family b.information processing family
         c. Social family d. behavioural system family
                 ans:information processing family
28.presentation of learning take or material is related with?
          a.concept attainment model b. advance organizer
          c. Inquiry training model c.jurisprudential model
                   ans:advance organizer
29.Who introduced concept attainment model?
          a.jerome s bruner b.james p shawer
          c.donald oliver d.thorndike
                  ans: jerome bruner
30.Who introduced blended learning?
        a. graham b.jean armour
        c. john dewey d.jean piaget
                  ans:graham

Popular posts from this blog

OPTIONAL MULTIPLE CHOICE QUESTION

GENERAL PAPER MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

CONCEPT MAP